Sevgili Öğrenciler,

     Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Ziraat Mühendisliğinin temelini oluşturmaktadır. Bitkisel ve hayvansal üretim olarak ikiye ayrılan tarımsal üretimin her iki kolunda da sağlıklı ve nitelikli üretim yapabilmek ve ürünler ortaya çıkarabilmek için öncelikle olarak toprağı çok iyi tanımanız gereklidir. Zira bitkisel üretimin yapıldığı toprağı tam ve ayrıntılı olarak tanımadan verimde kalite ve kantite artışı sağlamak mümkün değildir.

    Bugün dünyada ve ülkemizde tarım yapılabilecek olan toprakların sınırına gelinmiştir ve tarıma açılabilecek yeni alanlar neredeyse yok gibidir. Bu nedenle artan nüfusun gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için birim alandan alınan ürünün artırılması gerektiği artık bir zorunluluk halini almıştır. Birim alandan alınan verimim artırılmasının ilk şartı da toprakların verimlilik ve üretkenlik düzeylerinin çok ayrıntılı bir biçimde ortaya konulmasıdır. Bölümümüzde lisans ve lisansüstü eğitimde tarımın temel ve doğal girdisi olan toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri ile üretkenlik potansiyelleri ayrıntılı bir biçimde öğretilmektedir.

    Tarımda Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü o derece de vazgeçilmez ve önemlidir ki, günümüzde bilimin son teknolojik uygulamalarının kullanılması dahi tarımda toprağın önemini gölgeleyemez. Günümüzde meyve, sebze, tarla bitkileri yetiştiriciliği ve hayvancılık için çok önemli olan yem bitkilerinin yetiştiriciliğinde istenilen verimin alınabilmesi ancak ve ancak söz konusu bu bitkilerin yetiştirildiği toprağın ayrıntılı olarak özelliklerinin ortaya konulması ve hangi tür bitkilerin yetiştiriciliğine toprağın uygunluğunun ortaya konulması ile mümkün olabilmektedir. Çünkü bitkisel üretimin yapılacağı ve halen alternatifi olmayan tek bitki yetiştirme ortamı olan toprakların verimlilik ve üretkenlik kapasitelerinin ortaya konulması büyük önem taşımaktadır. Aksi taktirde yetiştirilecek ürün miktar ve kalitesi beklenen yararı sağlamaktan uzak olacaktır. Bunun sonucunda da insanlığın açlık sorunu her geçen gün artarak devam edecektir.

     Günümüzde en gelişmiş tarımsal uygulamalarla birlikte, kaliteli tohumların kullanılması, nanoteknolojik mekanizasyon ve sulama uygulamalarından beklenen yarar ancak toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin ortaya konulması ile mümkündür. Birim alandan elde edilecek ürünün kalite ve kantite artışı ancak topraklara sağlıklı bir gübreleme programının uygulanması ile sağlanabilecektir. Bölümümüz 5403 sayılı Toprak Koruma ve Araz Kullanımı Kanunu gereğince tarım topraklarının amaç dışı kullanımının önlenmesi konusunda proje hazırlama yetkisine sahip tek bölümdür.

      Tarım topraklarının sürdürülebilir verimliliğinin korunması için Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü özel bir öneme sahiptir. Bitkilerin beslenmesinde besin elementlerinin toksiklik ve eksikliklerinin ortaya çıkarılması, hangi bölgelerde hangi bitki çeşitlerinin yetiştirilebileceği ancak toprağın ayrıntılı bir biçimde öğrenilmesi ile mümkündür. Bundan başka sorunlu toprakların ıslah edilerek yeniden tarıma kazandırılması da bu toprakların özelliklerinin ayrıntılı bir biçimde analiz edilerek ortaya çıkarılması ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemi de ancak bu konuda uzmanlaşmış Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü mezunu Ziraat Mühendisleri yapabilmektedir. Ayrıca kariyer planlaması için mezunlarımız ile bölümümüz sürekli olarak iletişim halindedir.

       Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü mezunu Ziraat Mühendisleri insanlığın açlık sorununa çözüm bulabilmek için birim alanda alınabilecek en yüksek ürün için öncü rol oynamaktadır. Çünkü tarımsal üretimde ilk aşama toprağın verimliliğinin, bitkisel üretim kapasitesinin ayrıntılı bir biçimde tanınmasından ve öğrenilmesinden geçmektedir. Aksi takdirde toprağın özellikleri tam olarak ortaya konulmadan tarımsal üretimde istenilen verim artışını sağlamak ve insanlığın açlık sorununa çözüm bulmak mümkün değildir. Bu nedenle bölümümüz Ziraat Fakültesinin vazgeçilmez temel bölümlerinin ilk sırasında yer almaktadır.

 

                                                                                                                                       Prof. Dr. Aydın ADİLOĞLU

                                                                                                                                                Bölüm Başkanı